Gå til innhold



Foto

Hund - nye regler for å innpassere til Norge


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 Chevy-LPG

Chevy-LPG

    Onroader

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 13961 Innlegg:

Posted 28 April 2013 - 19:02

Det kommer nye regler for å innpassere til Norge med hund fra 1. mai.

Kort summert:

 

1. Hunden må ha eget pass
2. Hunden må være ID-merket
3. Hunden må ha fått ormekur mot revens dvergbendelorm 1-5 dager før innreise til Norge. Denne må nå være gjort av veterinær og innskrevet i passet.

 

 

Det er vel pkt 3 som gjør dette nå så mye mer kronglete. Tidligere kunne man utføre dette selv og skrive en egenerklæring før innreise.


For min del dette betyr dette i prinsippet at jeg dropper å kjøre Sverige oppover når jeg reiser Nordover slik sedvane har vært.

 

Vedlagt følger hele teksten fra mat tilsynet.

 

 

------------------
Fra og med 1. mai blir det nye regler for reising med hund og katt. Endringene får blant annet konsekvenser for deg som skal reise til og fra Sverige med hund. Husk å sette deg inn i de nye reglene i god tur før du drar på tur.

Etter 1.mai vil det bli samme regler for hunder som innføres til Norge fra Sverige, som det er for alle andre EU-land. Det blir krav om at hunden skal ID-merkes og ha eget pass. I tillegg endres reglene slik at du ikke selv kan gi hunden behandling mot revens dvergbendelorm. Nye regler krever at behandlingen gjøres av veterinær, og at den dokumenteres i dyrets pass. For katter blir det hverken krav om behandling, pass eller ID-merking for reiser til og fra Sverige.

Det blir dyrere å reise med hund
De nye reglene gjør at det blir dyrere og mer kronglete når man skal til utlandet med hunden. Selv en dagstur til Sverige krever besøk hos veterinær når de nye reglene trer i kraft.

- Vi ser at de nye bestemmelsene gjør det både dyrere og mer upraktisk å reise med hund, og vi forstår at mange reagerer på det, sier Solfrid Åmdal, seksjonssjef seksjon landdyr og dyrehelsepersonell i Mattilsynet.

- Vi har i en periode hatt egne regler mellom Sverige og Norge som gjorde det relativt enkelt å reise over grensen med hund og katt. Vi ønsker egentlig ikke en innstramming, men nye regler fra EU gjør at Sverige nå blir likestilt med andre EU-land, sier Åmdal.

De eneste landene som fremdeles får unntak fra kravet om ormebehandling er Finland, UK, Irland og Malta. Sammen med Norge er dette de eneste landene som ikke har revens dvergbendelorm i sin fauna, og derfor trenger man ikke ormebehandling på hunder når man reiser mellom disse landene.

Strenge regler skal hindre smitte og parasitter
Selv om nye regler gjør det mer tungvint å ta med kjæledyret sitt på reise, er det viktig at alle hundeeiere tar de nye reglene på alvor. Det finnes en god grunn til at det er strenge regler for å krysse landegrenser med dyr.

- Vi håper at alle som skal ut og reise med dyr er sitt ansvar bevisst og følger reglene. Bestemmelser om vaksiner, pass og merking er strenge fordi dyr kan bære med seg smitte og parasitter som er farlige for både mennesker og dyr. Norge har en unikt god dyrehelse, og slik vil vi gjerne fortsette ha det, sier Åmdal.

Kontaktperson: Mattilsynets sentralbord, tlf  22 40 00 00.