Gå til innhold



Foto

Sperrer til cherokee, hvilke alternativer finnes?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
81 replies to this topic

#1 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 26 January 2004 - 00:00

Hei,
tenkte jeg skulle se om jeg fikk på plass sperrer på cherokee'en min og lurte på hva slags alternativer som er tilgjengelige? Tydeligvis foretrekker folk ARB, men hva finnes av mer økonomiske varianter? Kjøper jeg sperrer til både foran og bak koster det jo mer enn hva jeg ga for biln, og jeg er vel ikke ekstreme hard-core offroad fanatiker heller, så jeg vurderer gjerne billigere alternativer.

Bak virker en no-slip variant som powertrax som en appellerende løsning, men noe slikt funker visst ikke framme og der er vel kanskje manuell sperre å foretrekke så det ikke blir kluss med styringen? Noen som vet av rimeligere alternativer enn ARB og OX-locker? Kommer antagelig til å bli relativt sjeldent brukt, så jeg trenger ikke den aller beste brukervennligheten bare den tåler normalt bruk.

- Simen
'89 XJ 4.0

#2 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 26 January 2004 - 00:00

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>Sitat:<hr height=1 noshade id=quote>
Bak virker en no-slip variant som powertrax som en appellerende løsning
<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Pass på, Powertrax er fabrikanten og No-Slip er produktnavnet... må ikke forveksles med "limited slip" som betyr diffbrems, dette er ei automatisk sperre (kalles "locker" på utenlandsk). Anbefales <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> Men foran har jeg bare hørt at det er å foretrekke med noe som kan kobles ut, men det er en her inne som kjører XJ med locker foran og bak, og mener det er helt suverent. Tviler ikke på framkommeligheten med det hvertfall...

Jeg tror ikke det finnes noen reelle alternativer til ARB, det hender det kommer og går noen som lager automatiske sperrer, men de forsvinner som regel ganske kjapt igjen (tror OX gikk konk også).

<img src="http://folk.uio.no/amundbo/logo.gif" border=0>

Endret av - amund on 26 jan 2004 18:22:59

#3 Øystein

Øystein

    Skogens Konge

  • Medlem
  • PipPipPipPipPip
  • 1655 Innlegg:

Posted 26 January 2004 - 00:00

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>Sitat:<hr height=1 noshade id=quote>
(tror OX gikk konk også)
<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

http://www.4wheelparts.com/ og http://www.allmyneeds.com selger ihvertfall OX. Sikkert flere også.
BGNor er jo forhandler for 4wheelparts, så de har sikkert info.

<font color=blue>1995 ZJ 5.2 Orvis</font id=blue>
RE 3.5", JKS QD, 242 kasse, 3" high-flow eksos, hjemmesnekra "sliderz", 8x16 AEZ med 265/75x16 Wrangler MT/R

#4 eirikrab

eirikrab

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 496 Innlegg:

Posted 26 January 2004 - 00:00

Jeg har lenge siklet på en Detroit Electrac. Dette er en variant der man har diffbrems til vanlig. Ved hjelp av en bryter vil man elektronisk koble inn sperre. Tror det koster ca 400$ eller noe slikt. ARB koster ca det dobbelte??

Ettersom man har brems bak orginalt kunne det være nok bare med sperre i framakselen, i allefall til å begynne med.

Evt så finnes det vel billigere løsninger med bare brems. Dersom man ikke driver med hjulløft til stadighet, kommer man vel langt med det også. I følge Amund så er flex vel så viktig. Ikke vet jeg.

En flat Cherokee er ingen tøff Cherokee

#5 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 05 February 2004 - 00:00

En diskusjon om Electrac...

http://www.naxja.org...ead.php?t=19175

<img src="http://folk.uio.no/amundbo/logo.gif" border=0>

#6 opodden

opodden

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 244 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Jeg har en kommentar og et spørsmål:

Det første gjelder virkemåten på feks Aussie locker: Det ytre hjulet i svingen må rulle lengre enn det indre, og de må derfor gå med ulik hastighet så lenge festet er bra. Diffen låser ikke i et slikt tilfelle, men lar det indre hjulet rulle langsommere enn det ytre. Dersom grepet blir dårligere slik at det ytre hjulet begynner å spinne med en høyere hastighet enn det indre, vil diffen låse slik at hjulene roterer med samme hastighet. Hvis man kjenner til virkemåten, kan man i stor grad unngå at diffen låser midt i svingen, med påfølgende publikumsvennlig breisladd som følge. Dvs at man må være forsiktig med gasspådrag i svingen, fordi dette kan føre til hjulspinn på ytre hjul. Det er ikke så ille med hjulspinn på et hjul: Man mister litt framdrift, men man får retningsstabilitet med det hjulet som ikke spinner. Når plutselig begge hjul begynner å spinne når sperra klakker inn, vil man få mye dårligere retningsstabilitet. Hvis man lar bilen rulle gjennom svingene uten å akselerere, vil man som regel ha en stabil og forutsigbar opptreden. Jeg tror Detroit locker og de fleste andre automatiske sperrene opptrer på samme måten. Forskjellen ligger i hvor solide de er, hvor vanskelige de er å montere og hvor mykt/ hardt de kobler ut og inn.

Så til spørsmålet: Dersom du har frihjulsnav foran, vil vel disse ved vanlig kjøring være koblet ut? Dermed vil du ikke få slike problemer i hele tatt. Dette vil etter det jeg kan skjønne fungere i de aller fleste tilfellene. Dersom det er så dårlig feste at du må koble inn 4WD, kjører du sannsynligvis i lav fart og med litt hjulspinn uansett. Altså litt typisk offroading/ fremkommelighetsproblemer, og ikke høyfartskjøring på E-6. Jeg har lest om biler i USA med manuelle nav som kjører med spole foran, fordi de kun kobler inn framhjulene i vanskelig terreng. Hmm, kanskje noe jeg kunne prøve selv på Pajero'en min, som ikke akkurat er verdensmester i å holde begge framhjulene i bakken samtidig. Den har riktignok automatiske nav, men så lenge 4WD ikke er koblet inn så overføres ikke kraft til framhjulene. men de som har permanent 4WD må ha manuelle nav.

Alt dette er jeg selvsagt helt sikker på, og vil ikke tolerere å bli motsagt.

OP

#7 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Regner nok med at det letteste og billigste blir å få en bekjent i USA til å kjøpe for meg og ta med til Norge, ja.

En annen sak er tydeligvis at ihvertfall aussie locker og powertrax ikke lager modeller som passer til akslinger med trac-lock diffbrems.. Og det har jo selvfølgelig jeg <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle> Greier ikke å finne ut om detroit sine passer, men tviler sterkt. Noen som er opplyst?

Ser ut som det kanskje blir en locker framme ihvertfall, såfremt det ikke blir livsfarlig på glattisen i skarpe svinger; det er jo ikke frihjulsnav på bilen. En sak er en bakhjulssladd, men hvis forhjulan slipp taket blir æ fort grinat..

Et annet aber er at biler med "konstant 4wd" ikke kan ha locker framme, men lurer på om det også gjelder full-time på selectrac-kassa mi. Grunnen er visst at det bygger seg opp spenning i drivverket ved kjøring på asfalt, men i full-time er jo senterdiffen åpen, så det burde vel ikke være noe problem? Regner med at når de sier konstant 4wd mener de biler med brems eller en annen form for momentfordeling på midtdiffen. Får sjekke det..

Takker forresten for responsen fra folket, livet blir så mye enklere med hjelp til de små ting <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

- Simen
'89 XJ 4.0

Endret av - bucholzi on 27 jan 2004 23:49:56

#8 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Jeg ga 2600 for min, men det var privat, ny i eske, men den hadde vel ligget noen år. Tror det tilsvarer omtrent nypris i statene, men her i landet er det ingen som selger dem såvidt jeg vet, klarte ikke å finne noen hvertfall.

<img src="http://folk.uio.no/amundbo/logo.gif" border=0>

#9 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 16 February 2004 - 00:00

Fikk endelig mail fra Aussie:

"16 February 2004


Reference: Aussie Locker Purchase


We want to thank you for your recent purchase of the Aussie Locker for your vehicle.

When you placed your order we were temporarily out of stock. We had expected a shipment from the factory in Australia to be released the last week of January. We were just advised that the installation of some new manufacturing equipment had been more complex than anticipated and had interfered with existing production activities. It is expected that some orders impacted by this delay will be partially covered by a shipment currently scheduled to leave Australia in late-February. At this time we do not have the information on the exact model mix or quantities in the February shipment so we are unable to advise you when your order will ship.

For shipments after the one expected in late-February we are waiting for an updated schedule from the factory. They have also advised us that their allotment of steel with the proper alloy mix used in the Aussie Locker has been impacted by a shortfall in the global availability. Therefore, they are not able to quote, with confidence, the next shipping schedules as they are dependent on the steel delivery being confirmed by their supplier. The delay could be as long as 6-8 weeks.

We apologize for the delay in shipping your order. We will notify everyone once we have a schedule we can confirm. We understand that you may have off road commitments that make waiting for the Aussie Locker to not be an option. If you need to cancel your order please let us know as soon as possible.

As is our policy, we have not charged your credit card and will not do so until we are ready to schedule your shipment."



#10 CherokeeV6

CherokeeV6

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 237 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Inn.... Ut... Du skjønte hva jeg mente. Det er det viktigste<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
Hva ligger en sånn No Slip på i pris?


86 Cherokee 2.8 V6

#11 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Sperra slår aldri inn, den slår heller "ut" <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> Det er ingen differensial, bare tenner... oppfører seg som om du hadde en frihjulsmekanisme fra tråsykkel på hvert bakhjul, begge går like fort helt til du svinger, da "slipper" den opp det hjulet som går fortest så det kan trille fritt, men drar bare med det andre hjulet. Ulempen er jo at man får etthjulstrekk i sving, var veldig bekymret for dette, men jeg merker ingenting galt med det. Eneste ulempe er at det kan røske litt hvis du brått slipper gassen, da kobler den nemlig om fra å dra med innerhjulet til motorbrems på ytterhjulet. Dette blir nok mange ganger verre med manuelt gir, men det er en vanesak, går helt greit på min nå når jeg er vant til det. Men det er forskjell på sperrene også da, min (No-Slip) har noen synkroniseringsringer som visstnok skal hjelpe litt, har hørt at Lockright kan røske og smelle fælt. Min er silkemyk (bortsett som sagt fra når man går av gassen)

Edit: Noen bilder av sperra mi:

http://folk.uio.no/a...zKardang007.jpg

http://folk.uio.no/a...zKardang008.jpg

Satt inn med fett ihht. monteringsanvisningene, for å holde diverse fjærer på plass.

<img src="http://folk.uio.no/amundbo/logo.gif" border=0>

Endret av - amund on 27 jan 2004 16:12:35

#12 Amund

Amund

    4x4-Høvding

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8481 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>Sitat:<hr height=1 noshade id=quote>
Diffen låser ikke i et slikt tilfelle, men lar det indre hjulet rulle langsommere enn det ytre.
<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Hvis du justerer det til å si det omvendt, den lar det ytterste hjulet trille fortere. Ingen hjul får nemlig rotere saktere enn kronhjulet, men ett av gangen får rulle fortere. Dermed er det det innerste hjulet som drar i svingen. MEN, det er ikke noen brå låsing noe sted, ikke på noslipen min hvertfall. Bilen sladder hvis jeg vil, men ikke vanskelig å kontrollere, og ikke noe som skjer brått og uventet noen gang, selv på snø og is. Bilen er faktisk mindre villig til å sladde bredt nå enn da jeg hadde (stram) diffbrems. Det virker som rumpa stopper opp når den kommer til det punktet hvor rattet er rett fram, så må jeg provosere ekstra for å få sladdet bredere.

Når det gjelder frihjulsnav, så har jeepene (YJ og XJ'er med NP207/231 opp til 1990 ca) en vakuumstyrt mekanisme som kobler høyre stikkaksel når firehjulstrekket er av, da blir det litt kluss hvis man setter inn en locker foran. Men sikkert ikke verre enn at det bare mister den lille effekten det evt. har ved at drivverket må følge med rundt likevel... og at det bare blir venstre forhjul som drar det kanskje bilen drar litt mot venstre etterpå? Det blir sikkert ikke merkbart.

<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>Sitat:<hr height=1 noshade id=quote>Alt dette er jeg selvsagt helt sikker på, og vil ikke tolerere å bli motsagt.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

Ops <img src=icon_smile_evil.gif border=0 align=middle>

<img src="http://folk.uio.no/amundbo/logo.gif" border=0>

#13 CherokeeV6

CherokeeV6

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 237 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Hvordan er auto locker på vanlig vei?
(med tanke på at XJ'en er den eneste bilen jeg har og den er i daglig drift...)
Hvor mye skal til for at sperra slår inn?

86 Cherokee 2.8 V6

#14 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 04 February 2004 - 00:00

Skal bli spennende å se, i første omgang blir det bare framme (får se om aussie locker greier å få laget en til dana 35 etterhvert) men det er jo diffbrems bake, så den hjelper vel litt til foreløpig. Har jeg flaks kommer sperra etter månedsskiftet, så jeg rekker å teste den på snøen som enn så lenge er "dream-on" slik biln er nå..

- Simen
'89 XJ 4.0

#15 93ZJ

93ZJ

    Skogens Konge

  • Medlem
  • PipPipPipPipPip
  • 1152 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Det finnes masse å velge mellom, både når det gjelder priser og løsninger, hvis man vil bedre fremkommeligheten. Jeg har en ZJ med åpne differ og jeg kjøper meg en AUSSIE LOCKER (lunch-box locker) så snart de er tilgjengelige for DANA 35. Fabrikanten har opplyst meg om at det skjer i feb/mars tidsrommet. Intropris 199 USD<img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>

OME + ALU-BB (3" tot), 31" GY AT/R, JKS QD, SKIDS, RUSTY'S TOWHOOKS

#16 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

Heving og bedre flex står også på to-do-lista mi, så det kommer itillegg<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>. Det høres interessant ut om det lar seg gjøre å putte inn en locker framme og, det blir jo et annet pris-segment enn ARB. Får se om æ får tak i nån som har prøvd det, er litt usikker på hvordan biln vil oppføre sæ på glatte veier med krappe svinger.

E det forrest'n nån som har brukt ebay og har erfaringer med det? Så det lå en powertrax no-slip til dana 30 der, lå på 160 USD med et døgn igjen. Kan kanskje være verdt å vurdere..

- Simen
'89 XJ 4.0

#17 Blom

Blom

    Fullstendig uautorisert terrengbilbygger

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3571 Innlegg:

Posted 27 January 2004 - 00:00

En liten kommentar selv om jeg ikke har peil på Jeep direkte.

Det finnes en diffbrems fra Detroit som heter Truetrac. Denne skal jeg installere framme i Hiluxen min så snart nye giringer er på plass. Denne er ikke en lamellbrems, men har tannhjul og skal således holde mye lengre enn en lamellbrems som mest sannsynlig blir slappere med mye bruk.

Aussie Locker har jeg bestlit for månedsvis siden, men ennå ikke fått. Fyren tar ikke utenlandske kredittkort og du må således overføre penger vis SWIFT eller få noen i USA til å betale den for deg. Videre tar han ikke Paypal. Til meg sa han at introprisen på 199,- USD kun var internt i USA...
Lurer sterkt på kjøpe noe annet isteden om den ikke kommer snart.

Totalt sett, om jeg får Aussien min og med Truetrac, betaler jeg under 4.000,- for begge deler, men da har bekjente tatt delene med hjemm i bagasjen og jeg slipper således både frakt og moms.

Detroit har jo EZ locker, detroit Locker og som Amund sier, finnes det Powertrax No-Slip. Det finnes også andre merker, som Quick-Lock, men om dette er kjente produkter under et annet navn, vet jeg ikke.

Det finnes endel annonser i 4wheeler. Nettsider er www.drivetrainwarehouse.com og www.ringpinion.com

Blom - 1990 Hilux X-cab og Suki LJ80

Endret av - blom on 27 jan 2004 21:39:25

#18 eirikrab

eirikrab

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 496 Innlegg:

Posted 05 February 2004 - 00:00

Det er jo tydeligvis blanda følelser med denne Electrac'en. Det er jo klart at det kan være mange grunner til at sperra ikke fungere skikkelig, men ARB og OX hadde jo flere tillhengere på NAXJA. Uansett er det jo antall riksdaler i lomma som bestemmer hele greia for meg.

En flat Cherokee er ingen tøff Cherokee

#19 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 01 February 2004 - 00:00

Har brukt timer på nettet, finner lite om aussie locker (men ganske mye om "nude AUSSIE sportsmen in LOCKER-room" osv..<img src=icon_smile_dead.gif border=0 align=middle>).. Mye om no-slip derimt. Men uansett, tar sjansen og har satt folk på jobben med å kjøp inn aussie locker og ta med fra junaiten, forhåpentligvis iløpet av en måned <img src=icon_smile_tongue.gif border=0 align=middle>. Og så får me sjå når den kjem til dana 35 kor skuffet æ e over den tydeligvis utslitte trac-loc'en, og om det kanskje blir en locker bake og.

- Simen
'89 XJ 4.0

#20 bucholzi

bucholzi

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 479 Innlegg:

Posted 30 January 2004 - 00:00

Er det noen som vet om det er noen stor forskjell på Aussie locker og Powertrax no-slip, foruten prisen? Tenkte jeg skulle få bestilt, og hvis aussie lockern funker like greit som no-slip kan det være greit å spare de 180 dollarne i prisforskjell..

- Simen
'89 XJ 4.0