Gå til innhold



Foto

Sveiseapparat, hva skal en nybegynner velge?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
25 replies to this topic

#21 pajeroskru

pajeroskru

    forskrudd

  • Supermedlem
  • PipPipPipPipPip
  • 1240 Innlegg:

Posted 21 October 2008 - 21:09

Bruker å gi munnstykket en god sprut inni før jeg begyner å sveise. Da holder det for en times effektiv sveising. Dette vil vel bero på hvor mye frøs det blir fra sveisen, noe som avhenger av både apparat og innstilling.

Dersom tråden brenner seg fast i kontaktmunnstykket, er det ofte dette som er slitt. Hullet blir da for stort og det blir dårlig kontakt. Dermed oppstår det gnister mellom tråden og munnstykket. Da vil det ikke hjelpe med sveisespray. Denne er mest for å hindre sveiseperler i å feste seg på munnstykket og i gasskåpa. Sprayen kan også forhindre sveiseperler i å feste seg til arbeidsstykket.
Deler til gen2 - 2,8 96 mod selges.

#22 zon

zon

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 164 Innlegg:

Posted 21 October 2008 - 22:26


ser at flere har nevnt telwin telmig 180turbo over. jeg har selv hatt et slikt apparat i over 10 år. det holder godt til hobbybruk. har prøvd mange apparater, og holder en knapp på ESAB, men alle har jo sin egen mening om sånt smile.gif dere som går og vurderer å skaffe et sveiseapparat kommer ikke til å angre. det åpner seg en ny verden når man kan sveise smile.gif man trenger et mig-apparat på 180 amperè med trådtykkelser og munnstykker fra 0,6 til 1mm, så får man gjort det meste. på apparatet mitt har jeg også en boks hvor jeg oppbevarer: sveisespray, div. wisegrip-tenger, rissepenn, magnetvinkel, målebånd, blikksaks og litt verktøy for å rengjøre apparatet. jeg har også ei skrutvinge som jeg også bruker som jordings-klype når det er mer praktisk. det er også en god ide å rengjøre munnstykket og tråddyse jevnlig, så slipper man å stoppe midt i arbeidet for å gjøre det. og generelt behandle apparatet sitt pent, så varer det i mange år! det er kjempelett å lære å sveise! (men det tar litt tid å bli flink) smile.gif


#23 Kenneth32

Kenneth32

    Høvding Glade Vanvidd

  • Medlem
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2342 Innlegg:

Posted 22 October 2008 - 11:40

QUOTE(Nöcke Gunnar @ 21 Oct 2008, 20:40) <{POST_SNAPBACK}>
du driter deg ikke ut men du trenger å teste ut litt kanskje du burde bruke spray oftere. jeg har hatt en skikkelig fastbrenning. holdt på å legge på metall på et stykke og så klarte jeg å sette hele gasshylsa ned i det glødende metallet så hylsa satt fast i sveisen. det er å drite seg ut. måtte knekke gasshylsa for å komme løs og slipe vekk det meste av sveisen og begyne på nytt.

men bruk godt med spray og gjør rent inne i gasshylsa så det ikke gror igjen der for da får du problemer og gass-strømmen blir feil også.

en må prøve og feile litt, jeg hadde kun sveiset med pinner før så jeg brant og herjet litt med justeringer for å bli kjent med apparatet. satte på for mye strøm, for lite strøm, matet for mye matet for lite. da blir det lettere å kjenne igjen tegn på at noe er feil stilt inn og så lærer du å kjenne igjen den gode lyden når alt er rett stillt inn.
når strømstyrke, matehastighet og gass macher perfekt får en en ånn veldig fin god lyd fra sveisen.

Prøv å holde munnstykket i litt forskjellige vinkler og avstander så ser du fort hvilken forskjell det gir. test litt ulike tykkelser av plater og noter deg gode innstillinger når du finner dem så er det lettere å stille inn igjen siden.

jo mer rust og dritt du fjerner før sveisng desto bedre blir sveisen og desto mindre spruter det. er det rent så spruter det ikke i det hele tatt. avhenger litt av gass du bruker da, det er noen gasser som hindrer spruting bedre enn andre.

det tar ikke lang tid før du lager ganske så fine sveiser.



Ja, man føler seg nok litt driti ut når man klarer å brenne fast hele hylsa. He he he he.

Nå skal jeg plumpe ut med et dumt spm. her igjen whistle.gif

Har mengden gass noe å si også ? Jeg trudde at så lenge sveisen ser fin ut, så hadde jeg nok gass. Er litt gjerrig, og hadde håpa å få gassflaska til å vare lengst mulig, men ikke hvis det går på bekostning av sveisinga. Burde jeg gi på litt mer gass ?

På den haugen av en bil jeg har sveisa på, så er det jaggu langt imellom reine flater ja tongue.gif Jeg kjenner fint igjen lyden når apparatet går bra. Men jeg er nok litt udreven på området, når det kommer til å justere det skikkelig inn. Å sveise er null problem hvis det går skikkelig, men å få det justert til å gå 100%, der sliter jeg litt. Og når jeg varierer mellom platetykkelse og strømstyrke osv. så sliter jeg litt gitt. Flaut siden jeg har sveisa med MIG siden jeg gikk på skolen i '91. Virker som jeg har litt vondt for å lære ja.

Men det føles som mitt apparat er veldig følsomt på at slangepakka er mest mulig rett. Er dere andres apparater sånn også ?

Nei, jeg får prøve å få skjærpa meg litt, og få testa ut. Er det noen i Nes i Akershus området som har lyst til å hjelpe meg litt med mitt apparat, så ville jeg vært evig takknemmelig.
'88 lang Paj. 2.5 TD 31x10,5-15 Brøytebil.
'91 lang Patrol 2.8 TD 265/70-16 Min bil.
'93 Subaru Legacy 2 liter. Konebil.


Murphys lov: alt som kan gå galt, går garantert galt.

www.bruktbildeler.com
www.autodb.com
www.finn.no

#24 Snømannen

Snømannen

    Hitech redneck

  • Medlem
  • PipPipPipPip
  • 644 Innlegg:

Posted 22 October 2008 - 14:48

QUOTE
Ja, man føler seg nok litt driti ut når man klarer å brenne fast hele hylsa. He he he he.

Nå skal jeg plumpe ut med et dumt spm. her igjen

Har mengden gass noe å si også ? Jeg trudde at så lenge sveisen ser fin ut, så hadde jeg nok gass. Er litt gjerrig, og hadde håpa å få gassflaska til å vare lengst mulig, men ikke hvis det går på bekostning av sveisinga. Burde jeg gi på litt mer gass ?

På den haugen av en bil jeg har sveisa på, så er det jaggu langt imellom reine flater ja Jeg kjenner fint igjen lyden når apparatet går bra. Men jeg er nok litt udreven på området, når det kommer til å justere det skikkelig inn. Å sveise er null problem hvis det går skikkelig, men å få det justert til å gå 100%, der sliter jeg litt. Og når jeg varierer mellom platetykkelse og strømstyrke osv. så sliter jeg litt gitt. Flaut siden jeg har sveisa med MIG siden jeg gikk på skolen i '91. Virker som jeg har litt vondt for å lære ja.

Men det føles som mitt apparat er veldig følsomt på at slangepakka er mest mulig rett. Er dere andres apparater sånn også ?

Nei, jeg får prøve å få skjærpa meg litt, og få testa ut. Er det noen i Nes i Akershus området som har lyst til å hjelpe meg litt med mitt apparat, så ville jeg vært evig takknemmelig.


Det kan være litt tricky å få noen billige apparater til å sveise 100% jevnt. Dårligere trådmatere/slangepakke kan få tråden til å gå ujent eller rykkvis, og spenningen er ikke alltid helt konstant.

Gassmengden har litt å si ja. Hensikten med gassen er å holde atmosfæregassene unna sveisen, og er det for lite gass vil ikke sveisen bli helt dekt. Men det bør ikke være for mye heller , da vil du få turbulens slik at luft og dekkgass blir blandet, resultatet er det samme som om det var for lite gass.

Ved sveising inne i verkstedet bruker jeg ca 10-12 l/min, utendørs bør du ihvertfall ha 14 l/min.

QUOTE
Men det føles som mitt apparat er veldig følsomt på at slangepakka er mest mulig rett. Er dere andres apparater sånn også ?


Du kan justere hvor kraftig apparatet skal skyve tråden, det skal være tungt å holde igjenn tråden når slangen går noenlunde rett fram. Da har den nok kraft til å presse tråden gjennom svingene. Men det lønner seg å ta av slangepakken og blåse den ren med jevne mellomrom, siden skitt blir med tråden inn og legger seg i strømpa.
_____________________



Heisann, enda en ulyd!

Fine linker: imageshack - howstuffworks - Grunleggende om turboladere

#25 rsemil

rsemil

    Offroad-wannabe

  • Supermedlem
  • PipPip
  • 57 Innlegg:

Posted 23 October 2008 - 16:48

jeg har lagt i litt penger på ett apparat som jeg er meget fornøyd med. cebora tri star heter det. er pinner, mig, mag, tig , rørtråd, har en egen funksjon hvis du skal sveise på galvanisert stål å endel andre snedige funksjoner:)
.. det fine er at jeg stiller kun inn tykkelsen på det jeg skal sveise sammen så sørger apparatet selv for justering av amp å volt. jeg måtte riktignok ut med 13 store men det var helt klart verdt det ettersom jeg sveiser mye på biler å sånn:) legger en link til siden der du finner det. lykke til videre på jakten etter sveise app da:) har i ettertid kompletert med tig pakke. i utgangspunktet var det kun vanlig 3meter slangepakke å sånne småting.
http://www.idg-tools...pl?showPage=545

#26 ballder

ballder

    Offroader

  • Medlem
  • PipPipPip
  • 363 Innlegg:

Posted 23 October 2008 - 21:40

QUOTE(Snømannen @ 22 Oct 2008, 14:48) <{POST_SNAPBACK}>
Men det lønner seg å ta av slangepakken og blåse den ren med jevne mellomrom, siden skitt blir med tråden inn og legger seg i strømpa.



Tre tråden gjennom en ørepropp før mateverket, så er den gullende ren før den forsvinner inn i strømpa. wink.gif
CBR 600F 95.

Dodge (TRI-STAR) Durango 4,7 magnum. 2002 LPG.